Quantcast Minion Won't Start - ESOUI
Thread Tools Display Modes
04/04/14, 07:34 AM   #1
Aysling
Join Date: Apr 2014
Posts: 8
Minion Won't Start

I see a lot of people having issues with loading screens and such, but I can't get past the splash screen! It just freezes.

Your minion#.log (located in your Documents folder under .minion). - I do not appear to have a .minion folder?
Your minion.xml (located in your Documents folder under .minion).

A screenshot of the problem if applicable.

What operating system are you using Minion with? - Windows 7
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	ss.png
Views:	2135
Size:	418.7 KB
ID:	67  
  Reply With Quote
04/04/14, 10:29 AM   #2
Dolby
Every day I'm shuffling
 
Dolby's Avatar
Premium Member
WoWInterface Admin
Join Date: Feb 2004
Posts: 1,193
Hi Aysling,

Did you install Minion in the default location or did you change it? Does your windows user name have some non-English/ascii/etc characters in it?

Also this might sound like a strange question but what is your default web browser (Minion uses it for network/proxy settings).

Thanks.
  Reply With Quote
04/04/14, 07:03 PM   #3
Aysling
Join Date: Apr 2014
Posts: 8
I installed it in the default location. My username is all English characters. Chrome.
  Reply With Quote
04/08/14, 12:09 AM   #4
Aysling
Join Date: Apr 2014
Posts: 8
Any ideas?
  Reply With Quote
04/14/14, 11:31 AM   #5
Aysling
Join Date: Apr 2014
Posts: 8
Angry

I haven't received an update/reply in 10 days.

I've tried uninstalling and reinstalling multiple times, with no success. I tried letting it run overnight to see if it just needed a bit longer to load that first time. I use Curse updater, and I'd really like to use Minion as my main updater for ESO, as all of my addons are on esoui.com, and only a few are on curse!

Can anyone help, please?
  Reply With Quote
04/14/14, 11:51 AM   #6
Dolby
Every day I'm shuffling
 
Dolby's Avatar
Premium Member
WoWInterface Admin
Join Date: Feb 2004
Posts: 1,193
Sorry Aysling,

I'm talking to our java programmer to get ideas on where I should start looking. I'm really not sure where to start with your problem. There is no error and its not even loading the splash screen graphic. I havent had any one else with this problem either to help piece together what could cause this.

I will say that when Minion starts it wants an internet connection. If it can't get one it wont get past the splash screen. Is there any firewall scanner on your system preventing Minion from connecting or possibly even loading? Check the activity logs of your malware/security scanner if you have one installed to see if there is anything Minion related.

I am wondering if there is some missing files in your installation? If you go to the folder Minion is installed in C:\Users\<your username>\AppData\Local\Minion\app do you have the following?:

- lib (folder with 22 jar files)
- minion_updater.sh
- minion_updater.wsf
- Minion-jfx.jar
- package.cfg

We have also released an update version 2.0.5 at http://minion.mmoui.com. Can you un-install Minion and re-install our latest release?

Last edited by Dolby : 04/14/14 at 12:09 PM.
  Reply With Quote
04/15/14, 10:26 AM   #7
Aysling
Join Date: Apr 2014
Posts: 8
The last time I installed (not sure if it's the new version) I did gain a .minion folder! I'll post those files and then check the rest of your suggestions.
Attached Files
File Type: log minion0.log (3.0 KB, 407 views)
File Type: xml minion.xml (372 Bytes, 383 views)
  Reply With Quote
04/15/14, 10:34 AM   #8
Dolby
Every day I'm shuffling
 
Dolby's Avatar
Premium Member
WoWInterface Admin
Join Date: Feb 2004
Posts: 1,193
Thanks for posting your error log, it is saying Minion is having trouble accessing the internet (specifically api.mmoui.com over port 443). Either because of a proxy, firewall, over zealous virus scanner or something else. Can you think of anyhting that would prevent Minion from connecting?
  Reply With Quote
04/15/14, 10:39 AM   #9
Aysling
Join Date: Apr 2014
Posts: 8
Ok, I performed the following steps:

Uninstalled old minion
Removed all addon files
Disabled Curse Client
Registry cleaning
Disabled entire security suite
Downloaded new Minion
Installed Minion using default settings
Ran Minion

I do not appear to have a minion updater file that I can find, and it STILL doesn't work =(

Thank you for the update! As a person who works in the tech industry I can appreciate that it takes time to find a solution, but as a user it was frustrating not knowing what was going on ^^;
  Reply With Quote
04/15/14, 10:57 AM   #10
Dolby
Every day I'm shuffling
 
Dolby's Avatar
Premium Member
WoWInterface Admin
Join Date: Feb 2004
Posts: 1,193
That is strange, wonder what allowed Minion to create the minion.xml and log just that one time.

If you right click your task bar and "start task manager" under processes do you see anything named Minion? Just wondering if its crashing and leaving the process open hiding the real problem. Although if you deleted everything you would have gotten a open file error if Minion was still running.

What do you have for settings under java? Go to your control panel and search for Java, click on the icon, then go to network settings. What is selected (see my attached picture for my settings).

Also Minion uses the "Internet Options" setting under control panel as well. Go to your control panel, search for Internet Options and click it. Under the connections tab are there any VPN settings? If you click on LAN Settings what is the configuration set to? Try unchecking "automatically detect settings", this has helped others although it works fine for me using auto detect.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	java-settings.PNG
Views:	830
Size:	176.4 KB
ID:	139  Click image for larger version

Name:	internet-settings.PNG
Views:	719
Size:	365.9 KB
ID:	140  
  Reply With Quote
04/16/14, 10:27 AM   #11
Vanation
Join Date: Apr 2014
Posts: 3
I am also getting the same error except the graphic for the splash does load. I have asked ppl in all my guilds to send me a reply if they have the same issue and I have over 200 replys that they do and that minion is unusable. I and it looks like many others have been trying to use minion since early release with no success.
Attached Files
File Type: xml minion.xml (408 Bytes, 353 views)
File Type: log minion0.log (3.3 KB, 364 views)
  Reply With Quote
04/16/14, 10:38 AM   #12
Dolby
Every day I'm shuffling
 
Dolby's Avatar
Premium Member
WoWInterface Admin
Join Date: Feb 2004
Posts: 1,193
Hi Vanation, thanks for posting your log, did you try anything in my post above?

I am able to produce the same error logs you guys are getting when I disable Minions access to cdn.mmoui.com and cdn.eso.mmoui.com.

What security software is installed on your systems?

Last edited by Dolby : 04/16/14 at 10:57 AM.
  Reply With Quote
04/16/14, 10:47 AM   #13
Dolby
Every day I'm shuffling
 
Dolby's Avatar
Premium Member
WoWInterface Admin
Join Date: Feb 2004
Posts: 1,193
One other thing to try would be to run the Minion jar manually.

Go to the directory Minion is installed in, then the app directory, double click on Minion-jfx.jar. If you installed Minion in the default location it is at C:\Users\<your windows username>\AppData\Local\Minion\app\


Please let me know how this works as it will help with diagnosing the issue.

Last edited by Dolby : 04/16/14 at 10:51 AM.
  Reply With Quote
04/16/14, 11:00 AM   #14
Vanation
Join Date: Apr 2014
Posts: 3
Before I posted I tried all you suggested...even going as far as attempting multiple browsers as a default. Also, there was nothing open in task manager. I tried the new suggestion but again no dice. I will ask guildies to post. Oh and security for me is Norton 360.
  Reply With Quote
04/16/14, 11:48 AM   #15
Dolby
Every day I'm shuffling
 
Dolby's Avatar
Premium Member
WoWInterface Admin
Join Date: Feb 2004
Posts: 1,193
Installed Norton 360 on a VM so I could see if this is the issue and Minion loads fine for me but maybe you could confirm some settings?

1. Under Security >> Manage Firewall
2. Click on Program Rules
3. Find Minion select it and press Modify

You should have 2 entries to allow outbound 1 for TCP and UDP and one for just TCP. If not please post a screen shot.

Also under the "Tasks" tab at the top. Click on "Check Security History". Do you see anything related to Minion or mmoui.com? Maybe try Launching Minion first, then visit that location.


Thanks.
  Reply With Quote
04/16/14, 12:04 PM   #16
Dolby
Every day I'm shuffling
 
Dolby's Avatar
Premium Member
WoWInterface Admin
Join Date: Feb 2004
Posts: 1,193
Aysling do you have Norton 360 installed too? I found that if I blocked the program Minion I would get the black box like you do.

When Minion is blocked by Norton:


How to unblock:
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	block.png
Views:	8436
Size:	75.8 KB
ID:	148  Click image for larger version

Name:	unblock.PNG
Views:	8357
Size:	55.6 KB
ID:	150  
  Reply With Quote
04/16/14, 04:38 PM   #17
Vanation
Join Date: Apr 2014
Posts: 3
Well after this talk I figured it out myself (since I work with networks) and I will tell you what you need to do to fix the issue outside of a new version update and what will be needed in future patches to minion.

The problem is formed before the program even hits your firewall for permission. The cause for the issue is a program that monitors the Winsock protocol for windows conflicting with the minion software. These programs usually use a Layered Service Provider (LSP) that can help identify the particular program installed.

To find the LSP:

1. Download autoruns for windows from Microsoft.
http://technet.microsoft.com/en-us/s...rnals/bb963902 edit was a better link
2. unzip the autoruns.zip
3. run the autoruns.exe file
4. click on the tab that says winsock providers
5. A list should appear. A column showing the publisher should be available.
6. Check with the publishers for updates to resolve the conflict between their software and minion.
7. Some programs may just have to be removed if you wish to run minion in its current form

I sent this out to guildies and so far the programs (that they came back to me with) that can not be updated and work with minion so far are:
pc tools/ spyware doctor
trend micro
xfire
megaupload
panda antivirus
and some versions of Bigfoot Networks/ Killer gaming
(mine was almost the last 1 but my card was new enough that there was a workable update that was compatible with minion)

For a developer solution you will need to change the ports that minion accesses to avoid common heavy use ports that other programs may use. This will avoid those winsock protocol conflicts from appearing.

Last edited by Vanation : 04/16/14 at 10:28 PM.
  Reply With Quote
04/16/14, 07:16 PM   #18
Dolby
Every day I'm shuffling
 
Dolby's Avatar
Premium Member
WoWInterface Admin
Join Date: Feb 2004
Posts: 1,193
Thanks for your research Vanation, very much appreciated! Our java programmer will go over this.
  Reply With Quote
04/17/14, 08:32 AM   #19
Aysling
Join Date: Apr 2014
Posts: 8
Ok, I'm never going to attempt to troubleshot my computer on no sleep - "BigFoot Killer Network Manager? My computer came with that. Probably not necessary, I'll just uninstall it..."

You can imaging how that went.

Anyway, that was my issue! Now that I've re-installed my wireless network card Minion seems to be working for me! Thank you both so much =)
  Reply With Quote
04/19/14, 09:07 AM   #20
Skwor
Join Date: Mar 2014
Posts: 4
Same thing Bigfoot was locking Minion up at start up screen.
I went for weeks trying to get this to work.
I recommend this thread for sticky status!!!!!
  Reply With Quote

ESOUI » Site Forums » Minion » Minion Won't Start

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off