Quantcast TESO launcher hangs at "Loading..." - ESOUI
Thread Tools Display Modes
03/18/16, 05:47 AM   #1
Baertram
 
Baertram's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Mar 2014
Posts: 2,426
[SOLVED] TESO launcher hangs at "Loading..."

Hey guys,

I had to reinstall my PC and i'm on Win10 64bit currently.
As I tried to start the TESO launcher (admin or not) it will always hang and show the background image + a text "Loading..." ("Lade..." -> German client).

I tried several things that I found in the forums and the internet, like install/uninstall sata drivers, intel chipset drivers, microsoft c++ 2010 redist from the TESO_install.exe setup that we can download at the TESO websites (login -> downlaod game), disable firewalls, disable antivirus, etc.

Nothing seems to help

The launcher's log (host.developer.log) file is showing me the following error message:
03/18/2016 12:10:55 Unable to load library (C:\Games\TESO\Launcher\MinSpecDetectionInterop.dll) (193)

Someone wrote in a forum that it could have to do with the SATA drivers and that the harddrives are not recognized correctly.
I updated all drivers and checked the system information, dxdiag, everyhting...

I appreciate every addiitonal tip how I could solve this error. Currently I'm not able to play as I cannot update the game :-(

Last edited by Baertram : 03/18/16 at 06:09 AM.
  Reply With Quote
03/18/16, 06:10 AM   #2
Baertram
 
Baertram's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Mar 2014
Posts: 2,426
Solved (finally)

Damn f**cking MS VC++ 2010 files were incorrect on my system. And the installation tool of TESO did not overwrite them properly.

In the c:\Windows\syswow64 folder there was 1 file "msvcr100.dll" which was an old one. I don't know how it got there but it was not replaced properly.
So I searched all files of the MS VC++ 2010 package manually and removed them, and reinstalled the package from the INSTALL_ESO.exe file agai.

Afterwards the launcher started properly again.
  Reply With Quote
03/18/16, 08:14 AM   #3
ZOS_ChipHilseberg
ZOS Staff!
Premium Member
Yes this person is from ZeniMax!
Join Date: Oct 2014
Posts: 551
This is a known issue and there is a patcher in testing that fixes it.
  Reply With Quote
03/18/16, 01:30 PM   #4
Baertram
 
Baertram's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Mar 2014
Posts: 2,426
Oh, good to know.

For the moment I suggest:
Update your support forum thread about this issue and tell the people to delete the old MS VC++ dll files manually, at least this one file, so your description about "Use the ESO_INSTALL.exe file to install the VC++ dlls again" will work properly
  Reply With Quote
05/30/17, 04:04 AM   #5
Boezel
Join Date: May 2017
Posts: 1
Thanks!

I had the same problem for weeks now, and this finally fixed it! Thanks alot!

- Update: it worked once now it doesnt work anymore.. Could you help me finding the files of the MS VC++ 2010 package manually?
- Update 2: nvm.. installing in another directory solved it.

Last edited by Boezel : 05/30/17 at 04:26 AM.
  Reply With Quote

ESOUI » General Discussion » Tech Chat » TESO launcher hangs at "Loading..."

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off